اینترنت اشیا در حمل و نقل هوشمند /

اینترنت اشیا در حمل و نقل هوشمند

راهکار پلتفرم اینترت اشیا در حمل و نقل

حمل و نقل هوشمند مبتنی بر رایانش ابری از تکنولوژی‌های مختلفی چون GPS و سنسورها استفاده می‌کند تا اطلاعات ناوگان را به صورت لحظه‌ای در پلتفرم اینترنت اشیا به مدیران ارسال کند.در حمل و نقل هوشمند ، سنسورها به مدیران این امکان را می‌دهند که بر سرعت خودرو نظارت و موقعیت آن بر روی نقشه نظارت داشته باشند.همچنین مدیران و رانندگان می‌توانند اطلاعات مربوط به مصرف سوخت، وضعیت موتور، بُرد حرکت خودرو و داده‌های مهم دیگر را دریافت کنند. با راهکارهای مبتنی بر پلتفرم ابری اینترنت اشیا می‌توان گزارش‌های مربوط به الگوهای رانندگی، مانند شتاب یا ترمز گرفتن ناگهانی را مشاهده نمود. با استفاده از  این خدمات فرآِیندهای تکراری در عملیات ‌های رانندگان حذف می شود. مثلا رانندگان ناوگان مجبور نیستند گزارش روزانه خود را به مدیران ارائه دهند یا جزئیات عملیات خود را به‌طور منظم وارد سیستم کنند. پلتفرم ابری اینترت اشیا، گزارش‌های روزانه را با تمام جزئیات از جمله تعداد مأموریت‌ها، موقعیت‌ها، مسیرهای پیموده شده، مسافت طی شده و معیارهای دیگر  به صورت اتوماتیک ایجاد می‌کند و در اختیار مدیران قرار می‌دهد.

سنسورهای اینترنت اشیا در حمل و نقل هوشمند به ساخت سیستم‌های کارآمدتر کمک می‌کنند. همچنین در پلتفرم اینترنت اشیا کار پیش‌بینی خرابی و تعمیرات احتمالی قطعات خودرو نشان داده می شود. به این ترتیب، در کاهش هزینه‌های غیرضروری تعمیر کمک می‌کند. و حتی، می‌تواند نزدیک‌ترین فروشگاه تایر در هنگامی‌که فشار لاستیک‌ها کم است یا به طور ناگهانی تغییر می‌کند، را به راننده نشان دهد. اینترنت اشیا به کاهش مصرف سوخت نیز کمک می‌کند.اینترنت اشیا در حمل و نقل عمومی نیز کاربردهای زیادی دارد. بسیاری از شهرها برای بهینه‌سازی مسیرهای حمل و نقل عمومی، ایجاد جاده‌های ایمن‌تر، کاهش هزینه‌های زیرساخت‌ها و کاهش ترافیک، ابتکارات حمل و نقل هوشمند را آغاز کرده‌اند. از پلتفرم اینترنت اشیا، در حمل‌ونقل عمومی، برای جمع‌آوری داده‌های ارزشمند در مورد نحوه عملکرد رانندگان، مسیرهای رفت‌وآمد آن ها و همچنین پیاده‌سازی شهرهای هوشمند استفاده می‌شود. از اطلاعات شبکه‌ی اینترنت اشیا در حمل و نقل هوشمند به منظور زیرساخت‌های بهتر در جاده‌ها، می توان بهره مند بود.

حمل‌ و‌ نقل ریلی با توجه به مزایای ویژه و سازگاری با محیط‌زیست، از زیرساخت‌های مهم توسعه کشور محسوب می‌شود. برنامه‌ریزی حرکت قطارها در حوزه بهره‌برداری راه‌آهن بسیار حائز اهمیت است. جـدول زمان‌بندی شامل اطلاعات زمان‌های ورود و خروج و مدت زمان توقف هر قطار در هر ایستگاه می­باشد. علل مختلفی چون تاخیر و تقدم قطار یا اهداف بهره‌برداری خاص چون اضافه کردن قطار به شبکه، باعث ایجـاد تغییـرات در برنامـه زمان‌بندی تـا شـعاع بسیاری از منطقه خواهد شد. که با اتصال به یک سامانه ابری و بهره‌گیری از سنسورها و پلتفرم اینترنت اشیا ‌می‌توان برنامه‌ریزی دقیقی در این مورد داشت. علاوه ‌بر این‌که بهره‌گیری از این سنسورها و پلتفرم اینترنت اشیا وجود هر گونه اختلال،نواقص و خرابی را در خطول ریلی و اجزای قطار قبل از بروز حادثه و خرابی نمایان می ­کند و هشدار‌های لازم را اعلان می ­نماید.با استفاده از فناوری‌های هوشمند درایستگاه‌های راه‌آهن ‌می‌توان از مزایای بی­شماری بهره­‌مند شد که از جمله آن‌ها ‌می‌توان از افزایش جذب مسافر، افزایش رونق حمل‌و‌نقل ریلی، صرفه‌جویی در مصرف انرژی و حفظ محیط زیست نام برد.

سنسورهای موجود در جاده‌ها، قطارها، سکوهای راه‌آهن، ایستگاه‌های راه‌آهن، مسیرهای ریلی و سایر قسمت‌های مسیرهای مسافرتی ‌می‌توانند تنظیم کننده‌های ‌حمل‌و‌نقل را قادر سازند تا از دید هوشمندی در سیستم ‌حمل‌و‌نقل عمومی برخوردار باشند. داده‌های جمع‌آوری شده از سنسور‌ها و پلتفرم اینترنت اشیا، ‌می‌تواند به مقامات ‌حمل‌و‌نقل اجازه دهد بدون از دست‌دادن بهره‌‌وری عملیاتی، خدمات پیشرفته‌ای را به شهروندان ارائه دهند. از آن‌جا که سیستم‌های ‌حمل‌و‌نقل موجود بسیار غیرقابل پیش بینی و در معرض تأخیر هستند، مسافران مجبور می‌شوند با در نظر گرفتن این تأخیرها، سفرهای خود را ‌برنامه‌ریزی کنند. این مشکل را ‌می‌توان با استفاده از ردیابی اینترنت اشیا از طریق قطارها برای دادن اطلاعات در زمان واقعی به مسافران، حل نمود و این اطلاعات را‌ از طریق برنامه‌های ویژه تلفن همراه در تلفن‌های هوشمند به مسافران منتقل کرد.

با استفاده از اینترنت اشیا، سنسورهایی در داخل صندلی‌های هواپیما تعبیه می‌شوند که می‌توانند میزان اضطراب، ضربان قلب، دمای بدن، میزان هیدراتاسیون و … مسافران را اندازه گیری کنند، و این امکان فراهم می شود تا پرسنل کابین آسایش و امنیت را برای مسافران فراهم آورند.خطوط هوایی حتی می‌توانند فرآیندهای امنیتی در دفاتر و سازه‌ها را به راحتی و با مدیریت متمرکز دوربین‌های فعال با اینترنت اشیا و سنسورهای گوشی‌های هوشمند پیاده سازی کنند. سنسورهای موتورهای جت و قطعات هواپیما قادر به ارائه اطلاعات در زمان واقعی به کارکنان برای تعمیر و نگهداری قطعات و سیستم‌های هواپیما و زمانی که اقلام نیاز به جایگزینی دارند می‌باشد.پلتفرم اینترنت اشیا قادر به بهبود هزینه سوخت کلی و مصرف آن با در نظر گرفتن قیمت انرژی خواهد بود.و همچنین پلتفرم اینترنت اشیا دستورالعمل‌هایی در مورد زمان و مکان برای سوخت گیری و چگونگی صرفه جویی در سوخت ارائه می‌دهد.

همیشه آشیانه‌های MRO هواپیما یکی از صحنه‌های بکارگیری فناوری‌های نوین بوده است. در سال‌های گذشته برخی از شرکت‌های پیش‌رو در زمینه تعمیر هواپیما با نصب سنسورهای ثابت و متحرک در آشیانه‌ها، امکان جمع‌آوری خودکار اطلاعات از بدنه هواپیماها را فراهم کرده‌اند. این اطلاعات در یک سیستم هوشمند پردازش می‌شود و در صورت مشاهده هر نقص یا موارد مستعد خرابی، پرسنل تعمیر و نگهداری از آن مطلع می‌شوند.پذیرش فناوری اینترنت اشیا از طریق خطوط هوایی برخی از شکایت‌های رایج در صنعت مانند گم شدن کیف مسافران، تاخیرهای پرواز و مشکلات خدمات‌دهی به مسافران را کاهش می‌دهد. با استفاده از حسگرهای متصل به پلتفرم اینترنت اشیا حرکت افراد و وسایل نقلیه در بخش‌های مختلف فرودگاه با دقت کنترل می‌شود. در این حالت، سیستم ‌عامل‌های اینترنت اشیا نه تنها امکان نظارت و جمع‌آوری داده‌های بدست آمده را فراهم می‌کنند، بلکه می‌توانند آن را تجزیه و‌تحلیل کرده و متخصصان را از تهدیدهای احتمالی آگاه سازند تا بتوانند خیلی سریعتر واکنش نشان دهند.

یک خودروی خودران، خودرویی است که می تواند تمامی کارهای یک راننده را خودش انجام بدهد. از رعایت تمامی قوانین راهنمایی و رانندگی گرفته تا انجام کارهایی از قبیل پارک کردن و … تمامی این ها توسط چنین خودروهایی قابل انجام است. خودروهای خودران از تجهیزات فراوانی برای شناسایی محیط اطراف خود استفاده می‌کنند و حتی قادر هستند در محیط‌هایی که کاملا تاریک است موانع و حتی موجودات زنده را تشخیص دهند.یک خودرو خودارن از سیستم تشخیص موانع و البته سیستم هوشمند هدایت خودرو تشکیل می شود. سیستم تشخیص موانع معمولا از سنسور‌های حرکتی و تجهیزات مختلفی از قبیل رادارهای لیزری و دوربین های فیلمبرداری از محیط تشکیل شده اند که می توانند تمامی محیط اطراف خودرو را در زمان بسیار کمی بررسی کرده و این گونه وجود هر مانعی را به سرعت تشخیص دهند.

اما سیستم هوشمند هدایت خودرو خودران را معمولا یک رایانه تشکیل می‌دهد که سعی می‌کند بر اساس اطلاعات رسیده از سیستم های تشخیص موانع و همچنین درنظر گرفتن مسیریابی صورت گرفته، به بهترین شکل خودروی مورد نظر را هدایت کند. مثلا در یک ترافیک روان در چه زمان هایی باید خط حرکتی خود را تغییر دهد و یا این که در چه مواقعی باید از سرعت خود کم کرده و یا به آن اضافه کند. این رایانه و دستگاه ها مربوط به آن کاملا درون خودرو قرار دارند و این گونه نیست که به صورت هدایت خودرو از راه دور صورت بگیرد.هر چه سیستم بیشتر براند، اطلاعات بیشتری را می‌تواند وارد الگوریتم‌های یادگیری عمیق خود کند. این کار باعث می‌شود قابلیت این سیستم‌ها در تصمیم‌گیری‌های مختلف در حین رانندگی افزایش پیدا کند.

۳۰ درصد از تمام محموله‌های ارسالی یا آسیب می‌بینند و یا در ارسال آن‌ها تاخیر وجود دارد، در حالی‌که ۳۰ درصد از اجناس فاسدشدنی نیز در طول روند حمل‌ونقل به زباله‌دان منتقل می‌شوند و هرگز به مقصد نمی‌رسند.‌ یکی دیگر از مواردی که امروزه با افزایش قیمت اقلام خوراکی، دارویی و بهداشتی به وجود آمده است و شرکت‌های حمل‌ونقلی را با چالش رو‌به‌رو کرده است احتمال سرقت محموله‌های توزیعی است.یک تگ حسگر یکبار مصرف به کالاهای مواد غذایی و  محصولات فاسدشدنی وصل می‌شود. این حسگر درباره موقعیت مکانی، دما، رطوبت، تکان‌ و آسیب را جمع‌آوری می‌کندو به پلتفرم اینترنت اشیا منتقل می کند. در خصوص محصولات غذایی، داده های گردآوری شده از حسگر در پلتفرم اینترنت اشیا به کسب‌و‌کارها اطلاع خواهد داد که حین حمل‌و‌نقل این محصولات چه شرایط جوی را تجربه می‌کنند؛ از قبیل دما و رطوبت.

مدیران توسط انواع حسگرها و از طریق داشبورد مدیریتی پلتفرم می‌توانند به سرعت از موقعیت وسایل نقلیه مطلع شوند، شرایط ترافیک را تحت نظر بگیرند، به زمان‌های بیکاری رانندگان نظارت داشته باشند، هزینه‌های سوخت را کاهش دهند و از بروز حوادث جلوگیری کنند و در کل عملکرد بهتری را در کل ناوگان پیاده‌سازی کنند. به‌کارگیری این راهکارها نهایتا باعث می‌شود میلیاردها تومان در کل هزینه ناوگان صرفه‌جویی شود.با استفاده از تجزیه‌وتحلیل داده‌ها و به‌کارگیری هوش مصنوعی، می‌توان تجزیه‌وتحلیل داده‌های مرتبط با مراقبت‌های بهداشتی و تأثیر آن بر رانندگی را نشان داد. با استفاده از دوربین‌ها و سنسورهای پزشکی مانند سنسورهای تنفس در سطح قفسه سینه که در کمربند ایمنی، قرار دار دو سنسورهای اثر انگشت که بر روی فرمان و داشبورد به منظور بررسی سلامت راننده، قرارگرفته‌اند به ایمنی و امنیت راننده اهمیت داده می شود،. این سنسورها اطلاعاتی مربوط به اینکه آیا الکل در جریان خون راننده وارد شده و یا اینکه آیا راننده دچار اضطراب، عصبانیت یا خواب‌آلودگی است یا نه، را نشان می‌دهد.

راه آهن هوشمند

حمل‌ و‌ نقل ریلی با توجه به مزایای ویژه و سازگاری با محیط‌زیست، از زیرساخت‌های مهم توسعه کشور محسوب می‌شود. برنامه‌ریزی حرکت قطارها در حوزه بهره‌برداری راه‌آهن بسیار حائز اهمیت است. جـدول زمان‌بندی شامل اطلاعات زمان‌های ورود و خروج و مدت زمان توقف هر قطار در هر ایستگاه می­باشد. علل مختلفی چون تاخیر و تقدم قطار یا اهداف بهره‌برداری خاص چون اضافه کردن قطار به شبکه، باعث ایجـاد تغییـرات در برنامـه زمان‌بندی تـا شـعاع بسیاری از منطقه خواهد شد. که با اتصال به یک سامانه ابری و بهره‌گیری از سنسورها و پلتفرم اینترنت اشیا ‌می‌توان برنامه‌ریزی دقیقی در این مورد داشت. علاوه ‌بر این‌که بهره‌گیری از این سنسورها و پلتفرم اینترنت اشیا وجود هر گونه اختلال،نواقص و خرابی را در خطول ریلی و اجزای قطار قبل از بروز حادثه و خرابی نمایان می ­کند و هشدار‌های لازم را اعلان می ­نماید.با استفاده از فناوری‌های هوشمند درایستگاه‌های راه‌آهن ‌می‌توان از مزایای بی­شماری بهره­‌مند شد که از جمله آن‌ها ‌می‌توان از افزایش جذب مسافر، افزایش رونق حمل‌و‌نقل ریلی، صرفه‌جویی در مصرف انرژی و حفظ محیط زیست نام برد.

سنسورهای موجود در جاده‌ها، قطارها، سکوهای راه‌آهن، ایستگاه‌های راه‌آهن، مسیرهای ریلی و سایر قسمت‌های مسیرهای مسافرتی ‌می‌توانند تنظیم کننده‌های ‌حمل‌و‌نقل را قادر سازند تا از دید هوشمندی در سیستم ‌حمل‌و‌نقل عمومی برخوردار باشند. داده‌های جمع‌آوری شده از سنسور‌ها و پلتفرم اینترنت اشیا، ‌می‌تواند به مقامات ‌حمل‌و‌نقل اجازه دهد بدون از دست‌دادن بهره‌‌وری عملیاتی، خدمات پیشرفته‌ای را به شهروندان ارائه دهند. از آن‌جا که سیستم‌های ‌حمل‌و‌نقل موجود بسیار غیرقابل پیش بینی و در معرض تأخیر هستند، مسافران مجبور می‌شوند با در نظر گرفتن این تأخیرها، سفرهای خود را ‌برنامه‌ریزی کنند. این مشکل را ‌می‌توان با استفاده از ردیابی اینترنت اشیا از طریق قطارها برای دادن اطلاعات در زمان واقعی به مسافران، حل نمود و این اطلاعات را‌ از طریق برنامه‌های ویژه تلفن همراه در تلفن‌های هوشمند به مسافران منتقل کرد.

هواپیما هوشمند

با استفاده از اینترنت اشیا، سنسورهایی در داخل صندلی‌های هواپیما تعبیه می‌شوند که می‌توانند میزان اضطراب، ضربان قلب، دمای بدن، میزان هیدراتاسیون و … مسافران را اندازه گیری کنند، و این امکان فراهم می شود تا پرسنل کابین آسایش و امنیت را برای مسافران فراهم آورند.خطوط هوایی حتی می‌توانند فرآیندهای امنیتی در دفاتر و سازه‌ها را به راحتی و با مدیریت متمرکز دوربین‌های فعال با اینترنت اشیا و سنسورهای گوشی‌های هوشمند پیاده سازی کنند. سنسورهای موتورهای جت و قطعات هواپیما قادر به ارائه اطلاعات در زمان واقعی به کارکنان برای تعمیر و نگهداری قطعات و سیستم‌های هواپیما و زمانی که اقلام نیاز به جایگزینی دارند می‌باشد.پلتفرم اینترنت اشیا قادر به بهبود هزینه سوخت کلی و مصرف آن با در نظر گرفتن قیمت انرژی خواهد بود.و همچنین پلتفرم اینترنت اشیا دستورالعمل‌هایی در مورد زمان و مکان برای سوخت گیری و چگونگی صرفه جویی در سوخت ارائه می‌دهد.

همیشه آشیانه‌های MRO هواپیما یکی از صحنه‌های بکارگیری فناوری‌های نوین بوده است. در سال‌های گذشته برخی از شرکت‌های پیش‌رو در زمینه تعمیر هواپیما با نصب سنسورهای ثابت و متحرک در آشیانه‌ها، امکان جمع‌آوری خودکار اطلاعات از بدنه هواپیماها را فراهم کرده‌اند. این اطلاعات در یک سیستم هوشمند پردازش می‌شود و در صورت مشاهده هر نقص یا موارد مستعد خرابی، پرسنل تعمیر و نگهداری از آن مطلع می‌شوند.پذیرش فناوری اینترنت اشیا از طریق خطوط هوایی برخی از شکایت‌های رایج در صنعت مانند گم شدن کیف مسافران، تاخیرهای پرواز و مشکلات خدمات‌دهی به مسافران را کاهش می‌دهد. با استفاده از حسگرهای متصل به پلتفرم اینترنت اشیا حرکت افراد و وسایل نقلیه در بخش‌های مختلف فرودگاه با دقت کنترل می‌شود. در این حالت، سیستم ‌عامل‌های اینترنت اشیا نه تنها امکان نظارت و جمع‌آوری داده‌های بدست آمده را فراهم می‌کنند، بلکه می‌توانند آن را تجزیه و‌تحلیل کرده و متخصصان را از تهدیدهای احتمالی آگاه سازند تا بتوانند خیلی سریعتر واکنش نشان دهند.

خودروی خودران

یک خودروی خودران، خودرویی است که می تواند تمامی کارهای یک راننده را خودش انجام بدهد. از رعایت تمامی قوانین راهنمایی و رانندگی گرفته تا انجام کارهایی از قبیل پارک کردن و … تمامی این ها توسط چنین خودروهایی قابل انجام است. خودروهای خودران از تجهیزات فراوانی برای شناسایی محیط اطراف خود استفاده می‌کنند و حتی قادر هستند در محیط‌هایی که کاملا تاریک است موانع و حتی موجودات زنده را تشخیص دهند.یک خودرو خودارن از سیستم تشخیص موانع و البته سیستم هوشمند هدایت خودرو تشکیل می شود. سیستم تشخیص موانع معمولا از سنسور‌های حرکتی و تجهیزات مختلفی از قبیل رادارهای لیزری و دوربین های فیلمبرداری از محیط تشکیل شده اند که می توانند تمامی محیط اطراف خودرو را در زمان بسیار کمی بررسی کرده و این گونه وجود هر مانعی را به سرعت تشخیص دهند.

اما سیستم هوشمند هدایت خودرو خودران را معمولا یک رایانه تشکیل می‌دهد که سعی می‌کند بر اساس اطلاعات رسیده از سیستم های تشخیص موانع و همچنین درنظر گرفتن مسیریابی صورت گرفته، به بهترین شکل خودروی مورد نظر را هدایت کند. مثلا در یک ترافیک روان در چه زمان هایی باید خط حرکتی خود را تغییر دهد و یا این که در چه مواقعی باید از سرعت خود کم کرده و یا به آن اضافه کند. این رایانه و دستگاه ها مربوط به آن کاملا درون خودرو قرار دارند و این گونه نیست که به صورت هدایت خودرو از راه دور صورت بگیرد.هر چه سیستم بیشتر براند، اطلاعات بیشتری را می‌تواند وارد الگوریتم‌های یادگیری عمیق خود کند. این کار باعث می‌شود قابلیت این سیستم‌ها در تصمیم‌گیری‌های مختلف در حین رانندگی افزایش پیدا کند.

حمل‌ونقل مواد غذایی

۳۰ درصد از تمام محموله‌های ارسالی یا آسیب می‌بینند و یا در ارسال آن‌ها تاخیر وجود دارد، در حالی‌که ۳۰ درصد از اجناس فاسدشدنی نیز در طول روند حمل‌ونقل به زباله‌دان منتقل می‌شوند و هرگز به مقصد نمی‌رسند.‌ یکی دیگر از مواردی که امروزه با افزایش قیمت اقلام خوراکی، دارویی و بهداشتی به وجود آمده است و شرکت‌های حمل‌ونقلی را با چالش رو‌به‌رو کرده است احتمال سرقت محموله‌های توزیعی است.یک تگ حسگر یکبار مصرف به کالاهای مواد غذایی و  محصولات فاسدشدنی وصل می‌شود. این حسگر درباره موقعیت مکانی، دما، رطوبت، تکان‌ و آسیب را جمع‌آوری می‌کندو به پلتفرم اینترنت اشیا منتقل می کند. در خصوص محصولات غذایی، داده های گردآوری شده از حسگر در پلتفرم اینترنت اشیا به کسب‌و‌کارها اطلاع خواهد داد که حین حمل‌و‌نقل این محصولات چه شرایط جوی را تجربه می‌کنند؛ از قبیل دما و رطوبت.

مدیران توسط انواع حسگرها و از طریق داشبورد مدیریتی پلتفرم می‌توانند به سرعت از موقعیت وسایل نقلیه مطلع شوند، شرایط ترافیک را تحت نظر بگیرند، به زمان‌های بیکاری رانندگان نظارت داشته باشند، هزینه‌های سوخت را کاهش دهند و از بروز حوادث جلوگیری کنند و در کل عملکرد بهتری را در کل ناوگان پیاده‌سازی کنند. به‌کارگیری این راهکارها نهایتا باعث می‌شود میلیاردها تومان در کل هزینه ناوگان صرفه‌جویی شود.با استفاده از تجزیه‌وتحلیل داده‌ها و به‌کارگیری هوش مصنوعی، می‌توان تجزیه‌وتحلیل داده‌های مرتبط با مراقبت‌های بهداشتی و تأثیر آن بر رانندگی را نشان داد. با استفاده از دوربین‌ها و سنسورهای پزشکی مانند سنسورهای تنفس در سطح قفسه سینه که در کمربند ایمنی، قرار دار دو سنسورهای اثر انگشت که بر روی فرمان و داشبورد به منظور بررسی سلامت راننده، قرارگرفته‌اند به ایمنی و امنیت راننده اهمیت داده می شود،. این سنسورها اطلاعاتی مربوط به اینکه آیا الکل در جریان خون راننده وارد شده و یا اینکه آیا راننده دچار اضطراب، عصبانیت یا خواب‌آلودگی است یا نه، را نشان می‌دهد.

فهرست