کنتور گاز هوشمند

کنتور گاز هوشمند با اینترنت اشیا

آسان سازی روند اندازه گیری مصرف گاز بالابردن دقت اندازه گیری گاز مصرفی، دریافت اطلاعات موردنظر از راه دور و بی نیازی از رفتن ماموران گاز به درب منازل برای قرائت کنتور، کنترل میزان انتقال گاز ، کنترل تقاضا، و قطع شبکه در زمان زلزله از مهم ترین مزیت های نصب و راه اندازی کنتورهای هوشمند گاز به شمار می روند. یکی از مهم ترین ویژگی های کنتور هوشمند گاز، رصد و پایش لحظه ای مصرف گاز توسط مشترکان خانگی است و هرگونه دستکاری در کنتور و یا ایجاد انشعاب های غیرمجاز در این سامانه های هوشمند به صورت لحظه ای شناسائی خواهد شد و هرگونه دستکاری و حتی ضربه به دستگاه در حافظه کنتور ثبت و ضبط می شود.داده های کنتور هوشمندانه و در لحظه به کمک سامانه های مخابراتی به مرکز گردآوری داده ها ارسال و پس از ثبت در سامانه در صورتحساب مشترکان درج می شود.

کنتور گاز هوشند دارای قسمت های  اصلی شامل جمع کننده اطلاعات و شبکه کنترل مرکزی است.فناوری قرائت کنتور گاز هوشمند این امکان را به ما می دهد که در هر زمان، مقدار گاز مصرفی را به صورت بی سیم(وایرلس) توسط دستگاه جمع کننده دستی (Hand held) و یا ثابت (Data Collector ) دریافت شود و برای مانیتورینگ و مدیریت مصرف به مرکز کنترل شبکه (NCC) ارسال شود.

به کارگیری این سیستم موجب صرفه جویی چشمگیر در مصرف بی رویه گاز و مانع از سو استفاده های احتمالی مشترکین می شود. طبق اعلام رسمی، حجم گاز گمشده در شبکه گازی کشور بالغ بر 10 میلیارد متر مکعب اعلام شده است. که در این بین دستکاری کنتور توسط مشترکین درصد قابل توجه ای از آن را تشکیل می دهد.

از جمله ویژگی های آن ،حذف مشکلات امنیتی در مراجعه حضوری، حذف خطاهای انسانی هنگام قرائت کنتور، و همچنین ثبت خطاهای کنتور از قبیل:  دستکاری کنتور، نشت گاز، کاهش توان باطری، جریان معکوس گاز و موارد بسیار دیگر است.

در کنتور گاز فعلی، نوسانات دما (-30oC – 60oC) در هر 3 درجه، موجب 1% خطا در اندازه گیری گاز مصرفی می گردد. که در تابستان به ضرر مشترکین می شود و در زمستان به نفع مشترکین محاسبه می گردد در حالی که در کنتور گاز هوشمند با به کارگیری سنسور دما، حجم گاز مصرفی را محاسبه می کند. و در شرایط ایده آل مطابق استاندارد EN12405-1 تصحیح می گردد.

کنتور گاز هوشمند با اینترنت اشیا
  • استفاده از دیتا کالکتور ( Data Collector ) و ارسال اطلاعات کنتور گاز مشترکین از طریق GPRS

دراین روش کنتور های دارای سیستم RF ، اطلاعات کنتور را به سمت دیتا کالکتور که در فاصله مشخصی نصب شده است ارسال می کند و دیتا کالکتور از طریق GPRS ، این اطلاعات را به مرکز کنترل شبکه (NCC)  ارسال می نماید.که در مرکز کنترل، اطلاعات دریافتی پس از پردازش ، ذخیره سازی می شود.

این اطلاعات شامل میزان مصرف گاز ، انواع هشدارهای کنتور یا دستکاری کنتور گاز به صورت غیر مجاز می باشد.ارسال فرمان به کنتور و یا دریافت پاسخ از کنتور گاز هوشمند از جمله امکانات این سیستم است.

  • استفاده از دستگاه هند هلد((Hand held)) و ارتباط از طریقRF

 

در این روش ، مامور قرائت کنتور گاز ، با در دست داشتن دستگاه هند هلد در محل هایی که کنتور گاز نصب شده است، مراجعه کرده و اطلاعات مصرف کنتور گاز  را از طریق سیستم RF قرائت می کند.و پس از ذخیره سازی به مرکز داده ارسال می نماید.

دراین روش از استاندارد Wireless M-BUS بهره گرفته شده است و دریافت داده در فرکانس ۸۶۸ Khz از طریق سیستم RF انجام می شود.

فهرست